Titel: "Förgjord"

Meddelare: Änka Märta Brita Persson  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Bräcke

En gammal faster till mig som lever ännu talade nyligen om den här händelsen för mig.
Då hon var ung tjänade hon i en gård, där de hade en dotter, som såg mycket bra ut. Nu en kväll kom det en predikant till gården. Han hade karameller med sig som han bjöd dem på. Så gick de och lade sig. Predikanten låg i kökskammaren och dottern i huset låg i en kammare i övre våningen. Men nu inträffade det underliga, att hon inte fick somna. Hon låg bara och tänkte på predikanten och kändes vilja gå till honom. I det längsta stred hon emot, men till slut måste hon stiga upp och gå ned. Hennes föräldrar låg i skåpsängen i köket. Modern vaknade och frågade, vad hon ville. Flickan talade som sanning var. Hon måste prompt in till predikanten. Men detta tillät inte modern utan körde henne att gå upp och lägga sig igen. Men om en stund fick hon höra, att flickan kom ned igen.

Nu gick hon in i salen för att på den vägen komma in till predikanten. Modern steg upp och mötte henne i dörren mellan salen och kökskammaren. Hon förstod, att predikanten "gjort henne efter sig," men lyckligtvis visste hon ett botemedel. Hon lärde flickan, att hon skulle ta av sig särken, vända den avig och så ta den på sig igen. Hon gjorde så och strax slapp hon lös ur det här besynnerliga tvånget och fick somna. Men hon var rent som sjuk flera dagar därefter, och hon visade sig icke så länge predikanten var där. -Han hade förstås gjort något med karamellen, som han gav flickan, så att hon blev alldeles förgjord efter honom.